Csatorna tisztító idom

De mi is a tulajdonképpeni rendeltetése a csatorna tisztító idomoknak ?
Tudom, minden szakember egy örökkévalóságnak építi meg a lefolyórendszert, de arra ne gondol, hogy esetleg valami más is kerülhet bele nem csak a kommunális szennyvíz. Ha pedig kialakul a dugulás akkor valahonnan tisztítani kell a rendszert.

Csatorna tisztító idom
Csatorna tisztító idom

Szép kertekbe és udvarokban nem túl szépen mutatnak a szennyvíz aknák, még ha szabványos távolságokban vannak elhelyezve. A talaj síkból alig vagy egyáltalán nem kiálló tisztító idomok (110-125-150 mm. méretben) zárható tetővel, viszont nem okoznak esztétikai problémát. És ami a legfontosabb duguláselhárítás esetén nem kell a lakásból dolgozni a nem túl barátságos szerkezetekkel.

Tisztító idomok nem csak kültéri csatornahálózatokban vannak, hanem társasházak, irodák és egyéb több szintes épületben is ahol van talajszint alatti helyiség (pince,tároló, garázs). A tisztító idomok megléte itt is nagy jelentőséggel bír, mert nem szükséges a csőszakasz megbontása a tisztításnál. Nagyon fontos szempont a beépítésnél, hogy ne a mennyezeti szakaszra kerüljön, hanem jól hozzáférhető helyre (max. 1,5 méter) , ahol a duguláselhárító berendezésekkel könnyen megközelíthető.

csatornatisztito-idomok
Csatorna tisztító kiállás

A Magyar Szabványok Jegyzéke pontosan tartalmazza, milyen csőátmérőtől, mekkora távolságra, milyen tisztító idomok beépítése szükséges a kültéri és beltéri csatornahálózatokon. A megfelelő tisztító idom csőátmérők nagyon fontosak a későbbi tisztítás miatt (spirálos technológia vagy magasnyomású mosatás).

Csatorna tisztító idom
Szavazzon!