Csatorna visszacsapó szelep

Csatorna visszacsapó szelep
A hiányára csak akkor jövünk rá, ha nagy esőzés esetén, elöntötte a pincét, garázst, tárolót a szennyvíz. Sajnos ez a szennyvíz, csak a legritkább esetben esővíz. Inkább mondható bűzös csatorna lének, mely fekáliával keveredett.

csatorna-visszacsapo-szelep

Mi az a visszacsapó szelep:
Műanyag és acél alkatrészeket tartalmazó gépészei elem, mely arra hivatott, hogy nagy eső esetén megakadályozza a kültéri csatorna szakaszból visszaáramló szennyvizet. A berendezés csak akkor fog működésbe lépni, ha a külső hálózatból visszatorlódó szennyvíz, nyomást fejt ki a visszacsapó szelep csappantyújára. Létezik egyes és kettős csappantyúval ellátott kivitel. Valamint létezik vízszintes és függőleges csatorna szakaszra beépíthető.

Hol van szükség rá:
Alacsony beépítéssel rendelkező csatorna szakaszoknál. Például: szuterének, garázsok, pincék lefolyóvezetékénél. Valamint mélyebben fekvő (jelentős esővízgyűjtő terület aljában) ingatlanoknál.

A szelep beszereléséről:
A visszacsapó szelep beépítését javasolt szakemberre bízni, mivel fontos a méretezés és a beszerelés szakszerűsége. Ellenkező esetbe sok bosszúságot és folyamatos dugulást is okozhat. Utólagosan is beépíthető, ha az ingatlan szennyvízbetörésnek van kitéve. Általában a szennyvízaknákba szokták telepíteni. Képzett vízvezeték szerelőnek nem okoz gondot a szakszerű beszerelése.

szennyviz-visszacsapo-szelepMűködési elve:
Extrém csapadék esetén az utcai csatornahálózat nem képes elvezetni az esővizet, ezért megindulhat a visszaáramlás a fogyasztói csatorna hálózatok felé. Ezt a felgyülemlő esővíz-szennyvíz keveréket szeretnénk távol tartani a saját rendszerünktől. A csatorna visszacsapó szelep belsejében lévő egyirányú csappantyús mechanizmus, a túlnyomásra lezár, és nem engedi a csatorna hálózatból visszaáramlani a szennyvizet.

Visszacsapószelep utólagos beépítése
                                Visszacsapószelep utólagos beépítése

A képen egy visszacsapószelep utólagos beépítése látható. A napjainkra már megszokott hatalmas esők miatt került sor a beépítésére. A visszacsapó szelep elsődleges funkciója az utcai csatornahálózatból visszatörő esővíz és szennyvíz beáramlásának megakadályozása. A probléma általában a mélyebben fekvő garázsokat, pincéket és szuterén helyiségeket érintik.

Fontos információk:
Amikor működésbe lép a visszacsapó szelep nem szabad használni a csatornahálózatot, mert dugulás léphet fel, mivel lezárt a szelep csappantyúja a külső terhelés miatt, így nem tud távozni a belső szennyvíz sem. A visszacsapó szelep automatikus működésű, de manuálisan is lezárható extrém esetekben. Rendszeres, ellenőrzéséről és karbantartásáról gondoskodni érdemes.

Vízvezeték szerelés – Budapesten és Pest megyében

Csatorna visszacsapó szelep
5 (100%) 1 vote