Tippek

Hogyan előzhetjük meg a dugulások kialakulását:

Beltérben:
Mosogatásnál ne sajnáljuk a bőséges meleg vizet és ne vigyük túlzásba a különféle kemikáliák használatát,  mivel túlnyomórészt a mosogatószerek a felelősek a kialakult dugulásokért.  Hetente egyszer végezzünk forróvizes öblítést. Legalább félévente tisztítsuk ki a szifont.  Ételmaradékot,  vagy darabos zöldség-gyümölcs hulladékot szintén ne öntünk a mosogatóba, ha csak nem nem hobbink a  duguláselhárítás.  A szűrő használata nem minden esetben indokolt,  mivel csökkenti a víz áramlását és öblítő képességét.

Kádak,  zuhanyzók lefolyóját viszont nyugodtan elláthatják a hosszú hajú emberek szűrővel, mivel itt gyakran okoz problémát a fürdéssel zuhanyzással bekerülő hosszú haj, ami összeáll és dugulást okoz. Kézmosók szifonját is tanácsos fél évente kitisztítani.  Sok háziasszony, megelőző célzattal használja a különféle  duguláselhárító szereket a dugulások kialakulását megelőzendőleg. Amennyire lehetséges használjunk biológia lebomlású, környezetbarát anyagokat.

Szifon karbantartás
A mosogatónál egy alapos szifontakarítással kezdjük az otthoni duguláselhárítást.

Kültérben:
Esőcsatornáink eldugulását a gyűjtőcsőben elhelyezett szűrővel és annak rendszeres tisztításával tudjuk megelőzni.  Aknáink állapotát, és annak falazatát  évente ellenőrizzük.  Az emésztők szintjét is gyakran ellenőrizzük és itt alkalmazzunk biológiai aktivátorokat,  melyek megelőzik a lerakódásokat és megszüntetik a kellemetlen szagokat. Fontos megemlíteni, hogy a lefolyóvezetékek beépítésénél dől el, hogy a tulajdonos milyen sűrűn fog találkozni duguláselhárító mesterrel.

Az esőcsatorna ellenőrzése és tisztítása elengedhetetlen a családi házaknál.

A legfőbb szempontok a lefolyócső beépítéseknél :

– megfelelő csőátmérő
– megfelelő beépítési mélység
– megfelelő lejtés
– minimális  könyök beépítés a vezetékben

Lefolyócsövek
Lefolyócsövek

Egy kitűnő prevenciós készítmény a septifos

Eltávolítja a vízkövet lerakódást, szennyeződést, a wc kagylóból, fürdőkádból.  A benne lévő hatóanyag segít a dugulások kialakulását a csatornahálózatban.  A Septifos biológiai aktivátor egyidejű használatával (ez por formájában kapható) feloldja az emésztőgödrök minden szerves lerakódását, eltünteti a bűzt,  kellemetlen szagokat.  Környezetbarát biológiailag teljesen lebontható anyagokat tartalmaz. Kisebb dugulások esetén, 3 egymást követő napon öntsünk 2-2 kupakkal a lefolyó nyílásba, kádnál, mosdónál és a mosogatónál.  A WC-nél ennek minimum a kétszerese szükséges!  Leghatásosabb, ha ezt este, lefekvés előtt tesszük, hogy az éjszaka folyamán zavartalanul tudjon hatni! Nagyobb, akut dugulások esetén a fenti mennyiség kétszerese szükséges.  Néhány napon belül a lefolyócső faláról felszakadoznak a lerakódások, amelyek esetleg nagyobb darabokban egy ideig a lefolyóban maradnak, majd rendszeres további használat esetén, ezeket is feloldja és így kerül az emésztőgödörbe, csatornába ahol tovább folyik a lebontás. Karbantartó kezelésként hetente 2-2 kupaknyi beöntését javasoljuk.  Ne használjuk egyidejűleg sem közvetlenül előtte, semmilyen vegyszert,  szódát,  hipót, mert ezek elpusztítják hasznos hatóanyagát, a baktériumokat.

Duguláselhárítás Budapesten és Pest megyébe – garanciával – fix áron – azonnal.

Tippek és tanácsok az otthoni duguláselhárításhoz:

Az eldugult mosogató:
Elmondhatjuk, hogy a leggyakoribb dugulás ami egy lakáson belül kialakulhat az a mosogatót érinti. Amit tehetünk, 2-3 kanál szódabikarbóna a lefolyóba, majd öntsünk rá egy nagy bögre ecetet. Várjunk 10 percet, majd nagy fazék nagyon forró vizet öntsünk rá. Ezután jöhet egy alapos pumpálás.

A mosogató szifonjáról:
Sokszor nem is a vezetékben van a dugulás, hanem csak a mosogató szifonban. Ilyenkor kár mindjárt a vízvezeték szerelőt vagy a duguláselhárító szakembert hívni mert drága lesz, a teendőnk egyszerű a mosogató alatt található szifont szedjük szét és nagyon alapos tisztítsuk ki. Az összerakásnál figyeljünk a gumitömítésekre.

Az eldugult WC. esete.
Ha csak a túlzásba vitt WC. papír mennyiségétől dugult el a WC. csésze akkor mi magunk is megoldhatjuk a helyzetet. Első lépésbe valami síkosítóra, pl. mosogatószerre lesz szükségünk. Egy fél flakonnyit nyomjunk a csészébe, majd egy nagy vödör forróvizet öntsünk utána. Hagyjuk pihenni a dugulást egy fél órát, majd elő a WC. pumpát és ritmikus mozdulatok mellett pumpálgassuk. Ha a WC. illatosítót húztuk le nem fogunk boldogulni, mert megszorult valahol és szakemberre lesz szükségünk.

A fürdőkád és zuhanytálca dugulás:
Na itt meglehetősen kevés mozgásterünk van, ne szedjük szét a lefolyókat, mert csak nagyobb galibát okozunk. Próbáljunk beszerezni egy nagyon lágy gumiból készült pumpát, majd engedjük tele vízzel a kádat vagy zuhanytálcát. Ezt követően a pumával finoman pumpáljuk, de legfontosabb, hogy a felrántás legyen a nagyobb ne a lenyomás a pumpálás fázisában. Így a szifonban lerakódott mosószer és haj maradványok megmozdulnak és e víz útja ismét szabaddá válik.